De akoestiek verbeteren in jouw kantoortuin, hoe doe je dat?

Werk jij in een druk kantoor waar geluidsoverlast aan de orde van de dag is? Dan is het tijd om de akoestiek (hoe geluid klinkt in de ruimte)  te verbeteren. Het is namelijk niet alleen irritant, het zorgt ook voor concentratieproblemen en een lagere productiviteit. Gelukkig is er veel aan te doen. Ontdek hier onze 6 praktische tips om de akoestiek op kantoor te verbeteren.  

Tips om je akoestiek te verbeteren

We hebben zes tips voor je, van akoestisch verbeteren op een DIY-manier tot een professionele aanpak. Let wel: onze tips zijn voor bedrijven waar het geluid onder de 80 dB (A) blijft. Daarboven ben je namelijk al wettelijk verplicht om gehoorbeschermers aan te bieden.  

  1. Voeg zachte materialen toe 
  2. Onderbreek je gladde muren 
  3. Zet planten in voor je akoestiek 
  4. Plaats akoestische scheidingswanden 
  5. Hang akoestische plafond- en wandpanelen op 
  6. Plaats geluidsdichte cabines 

Waarom we deze zes tips geven? En wat ze precies doen? Dat lichten we verderop in dit artikel toe.  

Zo ontstaat een druk kantoor

Het lawaai op je werk kan diverse oorzaken hebben. We diepen er hier een aantal voor je uit.  

Infographic die uitlegt hoe geluidsgolven en akoestiek werken.

 

Zo werkt akoestiek

Om het probleem te begrijpen, leggen we je eerst uit hoe geluid werkt. Geluidsgolven reizen door de ruimte. In een ideale situatie staan daar obstakels en zachte materialen in die de golven absorberen.

Of heb je reliëf op de wanden om geluid te verspreiden en echo te voorkomen (diffusie). Dit is een ideale situatie voor restaurants en andere horecagelegenheden. Dan demp je namelijk wel het geluid, zonder het stil te laten worden.

Maar is je ruimte helemaal open, zonder wanden of met hele gladde wanden en vol harde materialen als ijzer en beton? Dan ketst het geluid als een pingpongbal door de ruimte – we noemen dit ook wel “reflectie”.

Heb je hele dunne gipswandjes? Dan gaat het geluid vaak zelfs door de muren heen. Dit noemen we “transmissie”.

En langs ononderbroken wanden reist het geluid langs de muren van de ene kant naar de andere kant. Daarbij geldt: hoe hoger het plafond, hoe lastiger het is om het geluid te breken en te absorberen.  

Het probleem van de kantoortuin

Bijna elk bedrijf kiest bij het inrichten voor een kantoortuin. Dit betekent een open vloerplan, waarbij iedereen in dezelfde ruimte werkt. Dit bevordert de samenwerking en zorgt voor een gelijkwaardige indeling.  

Maar het zorgt ook voor grote, open ruimtes (vaak met hoge plafonds), vol harde materialen. Dit maakt van jouw kantoorpand een flipperkast, waarin geluidsgolven de flipperbal zijn. En geluid is er in overvloed, want iedereen overlegt, belt en tikt in dezelfde ruimte.  

Constructie van je kantoorpand

In het ene pand zal dat flipperkast effect erger zijn dan in het andere. Zijn jouw plafonds hoger dan drie meter? Bestaat het vooral uit industriële materialen zoals ijzer, aluminium en beton?  

En zit er geen enkele hoek of nis in de ruimte? Dan creëer je de ideale situatie voor een slechte akoestiek. Met lage plafonds, zachte materialen en hoeken verhelp je al een deel van het probleem. 

Gevolgen slechte akoestiek op werk

Dat een luid bellende collega of een overgaande telefoon je concentratie verstoort, is geen nieuws. Maar de effecten van geluidsoverlast op je collega’s gaan veel verder dan dat. Zo gaat de productiviteit naar beneden en blijkt uit onderzoek dat er ook meer fouten worden gemaakt. Ook zien we dat lawaai op kantoor voor meer stress zorgt en zelfs voor verzuim. Genoeg rede om er wat aan te doen, dus! 

6 tips voor akoestiek kantoor verbeteren

Oké, maar wat kun je er dan aan doen? Wij geven je 6 tips – van DIY-tips tot een grootse aanpak. 

Tip 1: Voeg zachte materialen toe

Akoestiek verbeteren op een DIY-manier? Begin met zachte materialen toevoegen. Leg vloerkleden neer, hang gordijnen op, plaats een bank met kussens erin, hang een wandkleed op en ga zo maar door. Zolang ‘t het percentage van harde oppervlakken maar verlaagt.  

Neem contact op!

Tip 2: Onderbreek de muren

Gladde, lege muren geleiden geluid. Dus onderbreek deze. Zet een kast tegen de muur aan, plaats een plantenbak er haaks op of schuif de bureaus die iets van de wand afstaan er tegenaan.  

Bekijk de wandkast!
Open wandkasten die op de kantoorvloer zijn geplaatst als room dividers.

Tip 3: Zet planten in voor je akoestiek

Koop grote plantenbakken met planten erin. Verspreid die door de ruimte. Of dit nu kunst- of echte planten zijn, maakt niet uit. De plantbladeren absorberen geluidsgolven en onderbreken ze.  

Bekijk de plantenbak!
Zwarte schuifdeurkast met daarop een plantenbak van donker hout.

Tip 4: Plaats akoestische scheidingswand

Geluid op specifieke plekken absorberen? Plaats dan akoestische scheidingswanden. Je hebt zowel vaste als verrijdbare panelen, zodat je eventueel ook rustige hoekjes kunt creëren waar jij maar wilt. 

Bekijk de akoestische panelen!
Grijze akoestische panelen staan om een zithoek heen in een kantoor.

Tip 5: Hang akoestische plafond- en wandpanelen op

Als je hoge plafonds hebt, zijn akoestische plafondpanelen en wandpanelen ideaal. Deze beslaan een groter gebied dan de akoestische scheidingswand. Let op: een plafondpaneel werkt maar tot drie meter hoog, geluid reist niet hoger.  

Bekijk het plafondpaneel!
Wit akoestisch plafondpaneel met drie lampen eraan.

Tip 6: Plaats geluidsdichte cabines

Krijg je het zelfs met de eerste vijf tips de akoestiek niet verbeterd? Of heb je geen zin in al het gedoe? Dan kun je ook geluidsdichte cabines plaatsen.  

Telefoontjes verplaats je dan naar de belcel, focuswerken naar de akoestische werkplek, teammeetings naar de overlegcabine en vergaderingen naar de vergadercabine. De voordelen van geluidsdichte cabines leggen we hieronder verder uit.  

Olijfgroene overlegcabine met daarin 1,5 treinbank en een tafel.

Hoe houd je geluid echt buiten? 

Het beste voor je kantoor is om een mix van alle bovenstaande tips te maken. Maar toch krijgen we nog vaak de vraag hoe je geluid nu echt buiten houdt. De waarheid is dat volledige stilte niet te behalen is én niet wenselijk is. Complete stilte maakt je namelijk gek 

Dus je moet op zoek naar de balans tussen gezond geroezemoes en lawaai. Wil je zo’n hoog mogelijke, gezonde geluidsdemping bereiken? Dan is de geluidsdichte cabine je beste optie, want:  

  • Ze zijn afgedicht met geluidsdichte strips 
  • Ze bestaan volledig uit akoestisch materiaal 
  • Ze bereiken een geluidsreductie van wel 25 tot 35 dB 
  • Het zijn compacte ruimtes – dus makkelijk te dempen 
  • Het kost jou geen moeite om een goede akoestiek te regelen 

Akoestische cabine testen? Bezoek onze showroom!

Ben je geïnteresseerd in onze geluidsdichte cabines? Kom dan gerust langs in onze showroom aan de Heuningstraat 29 in Ochten. Daar staan diverse modellen klaar voor jou om uit te proberen.  

Bezoek onze showroom!

Wat absorbeert geluid goed? 

Dikke en grote materialen die holtes en een hoge materiaaldichtheid hebben. Een goed voorbeeld hiervan is vlas. De vezelstructuur van dit materiaal zorgt ervoor dat de geluidsgolven continu van richting moeten veranderen.  

Hierdoor verliezen ze energie en dus ook geluidssterkte. Dit maakt vlas een absorberend materiaal. Andere materialen die geluidsabsorberend zijn, zijn:  

  • Polyurethaanschuim (denk aan noppen-, vlak- en piramideschuim) 
  • Polyesterwol (brandveilig alternatief voor glas- en steenwol) 
  • Melamineschuim 
  • Akoestisch schuim 
  • Petvilt absorptiepanelen 
  • Akoestische panelen van stof  
  • Wol  

Belangrijk bij het plaatsen van akoestische oplossingen

Ga je akoestische oplossingen plaatsen? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden:  

Geen harde materialen

Stevig akoestisch materiaal is goed, maar als het te hard is dan absorbeert het geen geluid.  

De juiste hoek

Hoeken zijn heel belangrijk bij akoestiek. Wanden die recht tegenover elkaar staan “pingpongen” geluid namelijk naar elkaar toe. Plaats akoestische panelen daarom het liefst in een hoek van 45 graden, zodat geluidsgolven niet hard kunnen afketsen.  

Niet te strak installeren

Installeer akoestische plafondpanelen zo dicht mogelijk op de geluidsbron. Dan behaal je het meeste effect. En hang ze niet hoger dan drie meter, want geluid draagt niet verder dan die afstand. Dus je moet geluid onder de drie meter absorberen.  

Onderzoek wat de ruimte nodig heeft

Een kantooromgeving waar spraak het hardste geluid is, vraagt om andere oplossingen dan een fabriek. Laat je hierover altijd even adviseren.  

In ‘t kort: zo zorg je voor een rustige werkplek

  • Voeg zachte materialen toe aan je kantoor 
  • Pak het groots aan met geluidsdichte cabines 
  • Installeer akoestische plafond- en wandpanelen 
  • Kies voor materialen met holtes en een hoge dichtheid 
  • Creëer rustige hoekjes met akoestische scheidingswanden 
  • Denk goed na over de installatie van akoestische oplossingen 
  • Plaats obstakels zoals plantenbakken, banken, stoelen en poefs 

Vraag akoestisch advies aan

Wil je weten welke akoestische oplossing bij jouw vraagstuk past? Vraag dan gerust akoestisch advies aan. Wij denken graag met je mee over een passende, schaalbare oplossing.  

Outlet Kantoormeubels