De akoestiek verbeteren in jouw kantoortuin, hoe doe je dat?

Akoestiek is niet het eerste waar je aan denkt bij het inrichten van je kantoortuin. Toch blijkt als je er eenmaal zit dat het werkervaring stevig beïnvloedt. Want net op het moment dat jij je concentratie nodig hebt, begint een collega een belletje of haalt er iemand koffie. Niks geks, maar het verstoort wel je workflow. Hoe los je dit op? Door je akoestiek te verbeteren.  

Hoe werkt geluid eigenlijk? 

Je komt bedrogen uit als je verwacht dat het allemaal opgelost is met een simpele akoestische scheidingswand tussen je bureaus in. Het helpt zeker, maar het is niet voldoende. Geluid reist namelijk altijd via de wanden. Zo versta je een collega aan de andere kant van het kantoor soms woordelijk. Daarom moet je altijd objecten tegen de wanden aanzetten om de geluidsgolf te breken, maar er zijn nog meer stappen die je kan zetten om de akoestiek te verbeteren.

Waarmee verbeter je de akoestiek? 

Om geluid te breken in een kantoorruimte zijn er verschillende opties. Je kunt glazen panelen plaatsen in de kantoorruimte, deze breken het geluid. Maar vervolgens moet je dat geluid wel absorberen. Hiervoor zet je akoestische oplossingen als wand- of plafondpanelen in, maar ook gewone producten zoals planten, vloerkleden en moswanden zijn geschikte opties. Een goede mix hiervan geeft het beste én leukste resultaat, want hiermee ziet je kantoortuin er ineens een stuk gezelliger uit. 

Waar moet je opletten bij akoestiek?

Nu weet je welke opties je hebt voor een betere akoestiek in jouw kantoortuin. Maar waar moet je nog meer op letten? Want soms koop je een akoestische oplossing, maar merk je eigenlijk geen verschil. Bij een aankoop moet je hierop letten: 

  • Het akoestische materiaal en de vulling moeten stevig zijn, maar niet te hard. Is het te hard? Dan absorbeert het geen geluid.
  • Plaats je een akoestische wand? Doe dat dan bij voorkeur onder een hoek van 45 graden. Zo voorkom je dat het geluid van de ene naar de andere wand “pingpongt”.
  • Akoestische plafondpanelen moet je niet te strak tegen het plafond installeren en bij voorkeur ook niet hoger dan drie meter. Want stemgeluid draagt niet verder dan die afstand dus moet je het onder de drie meter opvangen.
  • De ruimte is van invloed op welke akoestische oplossingen geschikt zijn. Bij een kantooromgeving heb je minder zwaar geschut nodig dan voor bijvoorbeeld een fabriek. Laat je hierover adviseren door onze akoestiek-experts.

Vraag advies aan

Zoals je al merkt, spelen er veel factoren mee bij het dempen van jouw ruimte. En niet elke akoestische oplossing die op de markt wordt gebracht, komt je akoestiek ook echt ten goede. Wil je graag advies bij het dempen van jouw ruimte? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder! 

 

Contact