Hoe akoestiek werkt en de 3 belangrijkste akoestische tactieken

Een goede akoestiek in de kantoortuin is erg belangrijk, want maar liefst zestig procent van de werknemers geeft aan dat het de storendste factor op de werkvloer is. Maar wat is akoestiek precies? Hoe werkt het? En welke zaken moet je overwegen bij het verminderen van lawaai? Wij leggen het uit. 

Wat is akoestiek?

Akoestiek is eigenlijk de wetenschap van geluid, maar in spreektaal doelen we meestal op hoe geluid klinkt in een ruimte. Bij het inrichten van een goede akoestiek combineren we de twee. Het is belangrijk om te weten hoe geluid zich gedraagt, waardoor het wordt geremd en wat het een verdere draagwijdte geeft. Met die kennis gaan we aan de slag met het verbeteren van de akoestiek, zetten we akoestische oplossingen in en dan is het simpelweg ervaren wat dat doet met een ruimte.

voordelen akoestische cabines

Hoe werkt geluid?

Geluid bestaat uit trillingen die zich voortbewegen door bijvoorbeeld de lucht. Geluid weerkaatst op harde en gladde oppervlaktes, waardoor er nagalm ontstaat. Zachte en ruwe oppervlaktes zoals wol, rubber en dons absorberen geluid juist. Dit effect merk je altijd goed als je verhuist en je nog even moet wachten op je vloerkleden en gordijnen: het blijft dan ontzettend nagalmen in je woning.   

Akoestiek

Wat kun je doen tegen een slechte akoestiek?

Heb je in jouw kantoortuin last van lawaai, geroezemoes en versta je iemand aan de andere kant van de werkvloer zelfs letterlijk? Dan is het tijd om wat aan je akoestiek te doen. Hiervoor kun je veel verschillende middelen inzetten, maar je maakt eigenlijk altijd gebruik van deze drie tactieken: 

  1. Absorberen: bij deze tactiek plaats je speciale materialen in een ruimte om de reflecties van geluid te absorberen. Denk hierbij aan het isoleren van je muren, het plaatsen van akoestische wanden, plafondelementen en het leggen van een akoestische vloer.
  2. Blokkeren: is jouw kantoorpand slecht geïsoleerd en wil je je wanden, vloer en plafond niet bekleden met akoestisch materiaal? Dan kun je het geluid blokkeren door verschillende objecten in een ruimte te plaatsen. Denk aan plantenbakken, vloerkleden, akoestische scheidingswanden, kasten en ga zo maar door.
  3. Camoufleren: ben jij niet op zoek naar een oplossing voor een kantoortuin, maar voor bijvoorbeeld een fabriekshal? Dan is het heel lastig om de akoestiek te verbeteren met akoestische wanden en objecten. Een slimme ingreep is dan het toevoegen van een ruissignaal, daarmee camoufleer je het geluid in de ruimte met een soort white noise. 

Wat is een goede akoestiek?

Als je last hebt van lawaai en je trekt je portemonnee voor akoestische oplossing dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk demping. Alleen de realiteit is dat volledige stilte mensen gek maakt. Het is onnatuurlijk en ongezond. Waar moet een akoestische oplossing dan aan voldoen? Nou, bij onze akoestische cabines: 

  • Dempen we het geluid in de cabine zodat je binnen weinig van buiten hoort en de mensen van buiten jou niet horen
  • Zorgen we ervoor dat er nog wel geluid door de wanden komt, zodat je bijvoorbeeld een brandalarm kunt horen
  • Dempen we het geluid niet volledig om druk op de oren te voorkomen
Kantoorruimte met daarin een geluidsdichte vergadercabine. Deze is aan de voor- en achterkant van glas. In de cabine staat een bartafel met zes barstoelen eraan.

Meer weten over akoestiek en akoestische oplossingen? 

Ben jij op zoek naar de perfecte akoestische oplossing voor jouw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij denken graag met je mee. Mail naar info@outletkantoormeubels.nl of bel naar 0344-647052.