Worstel je al een tijd met rugklachten? Dan kan het een hele opgave zijn om je werk te doen. Zo lang je in beweging bent of even kunt liggen, gaat het wel. Maar zitten valt vaak niet mee. Dus hoe houd je je werk dan vol als je een kantoorbaan hebt? Wij geven je een aantal tips en delen welke bureaustoel voor rugklachten goed zit.
De basis van gezond werken
Voordat we uitleggen hoe je de beste bureaustoel vindt voor jouw pijnlijke rug, delen we nog wat tips voor gezond werken. Deze geven we altijd om rugklachten te voorkomen, maar zijn minstens net zo belangrijk wanneer je ze al hebt. Zo raden we aan om gedurende dag regelmatig van houding te wisselen.
Even een stukje lopen naar de koffieautomaat, zitten en staan afwisselen en rek- en strekoefeningen doen achter je bureau. Natuurlijk moet je werkplek zo zijn afgesteld dat je een goede ergonomische houding kunt aannemen. Dus probeer, ondanks de pijn, beweging toe te voegen aan je dag en dit af te wisselen met rust.
Tip 1: Verstelbare lendensteun
Goed, je komt hier voor tips om een goede bureaustoel voor jouw rugklachten te vinden. Dus hier gaan we! Loop je bij een fysiotherapeut? Dan heb je misschien al wel de tip gekregen om een lendensteunkussen te kopen. Door deze op je auto- of bureaustoel te bevestigen, zorg je voor een extra kromming in je rug en dat kan de klachten verlichten. Zeker wanneer een hernia deze veroorzaakt.
Maar je kunt ook bureaustoelen kopen met een verstelbare lendensteun. Hierbij kun je het onderste deel van de rugleuning in diepte en soms zelfs in hoogte verstellen. Zodat de rug van de stoel je ruggengraat perfect ondersteunt.
Bekijk model 2847!Tip 2: Torsokinetische rugleuning
Bij rugklachten wil je dat je bureaustoel jouw lichaam volledig ondersteunt. Zodat jij automatisch een goede houding aanneemt wanneer je je in de stoel zit én als je erin beweegt. Een torsokinetische rugleuning helpt daarbij. Want of je nu naar links of naar rechts gaat, dit type rugleuning beweegt altijd met je mee. De Bèta Be Brave is hiermee uitgerust.
Bekijk de Bèta Be Brave!Tip 3: Uitsparing in de zitting
Klachten aan het staartbeen komen vaak voor bij mensen met rugklachten. Dan kan het heerlijk zijn als je bureaustoel hier geen druk op geeft. Daarom zijn er bureaustoelen ontwikkeld met een uitsparing in de zitting, zoals de Bèta Be Brave. Zo forceer je je stuitje gedurende de dag niet verder.
Tip 4: Back App-kruk
Soms moet je even helemaal buiten de gebaande paden treden, om de perfecte match voor jouw lichaam te vinden. Bijvoorbeeld door voor een kruk te kiezen in plaats van een stoel. Zo is de Back App-kruk ontwikkeld voor mensen met rugklachten. De kruk rust op een rode bal en een ring. Hoe hoger je die ring zet, hoe meer je balanceert op de rode bal en hoe meer jij in beweging komt. Dit kan helpen met het verlichten van bekken- en onderrugklachten.
Bekijk de Back-App kruk!Tip 5: Elektrisch verstelbaar bureau
De meeste kantoren beschikken tegenwoordig wel over (elektrisch verstelbare) zit-stabureaus. Deze zijn eigenlijk cruciaal om tot een goede ergonomische houding te komen. Want alleen zo kun je de bladhoogte exact afstellen op jouw lengte. Daarbij biedt het natuurlijk de mogelijkheid om even staand te werken – essentieel wanneer je rondloopt met rugklachten.
Ontdek onze elektrisch verstelbare bureaus!Tip 6: Monitorarm
Ook deze tip gaat niet over bureaustoelen, maar om tot een goede houding te komen, is een monitorarm heel belangrijk. Hieraan bevestig je je beeldschermen, waardoor je die exact op ooghoogte kunt brengen. Zo houd je je hoofd recht en voorkom je dat je je nek- en bovenrugspieren (verder) forceert. Dat scheelt je op termijn een hoop hoofdpijn!
Bekijk onze monitorarmen!Reminder van de arbo-arts
Dit waren onze zes tips voor het vinden van de beste bureaustoel voor rugklachten. Toch sluiten we graag nog even af met de adviezen van de arbo-arts voor een goede ergonomische houding – zodat je die fris in het geheugen hebt. Bij de juiste zithouding:
- Vormen je benen een hoek net bóven 90 graden
- Zit de bolling van de rugleuning in de holling van jouw rug
- Rusten je armen in 90 graden op het bureaublad
- Kun je op je armen leunen wanneer je je schouders aantikt
- Hebben je armleggers dezelfde hoogte als je bureau
- Heb je geen schrijfblok tussen je torso en toetsenbord
Natuurlijk zijn dit geen wondermiddelen wanneer je rugklachten hebt, maar alle kleine beetjes helpen. Dus hou vol en zorg goed voor jezelf!
Vraag advies aan
Wil je graag verder praten over de juiste bureaustoel voor jouw rugklachten? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste match.
Vraag advies aan!