Een gezond kantoor is meer dan een goed bureau

Een gezond kantoor gaat een stapje verder dan goede bureaus en een koffieautomaat. (Ook al is lekkere koffie natuurlijk onmisbaar.) Bij gezond werken gaat het om een prettige werkplek in een goede sfeer. Maar hoe creëer je een gezonde werkomgeving? We geven je graag wat tips!

Gezond kantoor? Planten, planten en nog eens planten

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: planten bevorderen het klimaat, de werksfeer én de productiviteit van werknemers. Volgens een onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR) zijn er zes voordelen wanneer er planten in een kantoor te vinden zijn:

  • Ze verhogen de luchtvochtigheid in een ruimte met gemiddeld 5%.
  • Medewerkers ervaren de temperatuur minder snel als te warm of te koud.
  • Mensen vinden hun werkplek aantrekkelijker.
  • Planten verbeteren de gemoedstoestand van medewerkers.
  • Mensen zijn meer tevreden over hun eigen functioneren.
  • Medewerkers melden zich minder vaak ziek.

En doordat de planten een effect hebben op het functioneren van medewerkers, verdienen ze zichzelf terug. Katsjing!

Een goed klimaat is het halve werk

Wanneer het te warm of te koud is op kantoor is dat niet prettig en het beïnvloedt ook de productiviteit. Iedere werknemer heeft misschien weer een andere beleving bij de ideale temperatuur, maar gezonde lucht is voor iedereen belangrijk. Zorg op kantoor dus voor voldoende toevoer van verse lucht. Daarnaast kun je qua temperatuur rekening houden met wie wat fijn vindt. Iemand die het snel koud heeft kan beter niet dichtbij een vaak opengaande deur zitten. En tocht moet natuurlijk sowieso voorkomen worden.

gezond kantoor

Een goede werkplek als basis van een gezond kantoor

Een goed afgesteld bureau met een voor de medewerker geschikte bureaustoel: de basis voor gezond werken. Veertig uur per week werken is bijna 25% van de week. In die tijd is het belangrijk om af en toe van houding te veranderen, bijvoorbeeld met een zit-sta-bureau, en om in beweging te blijven, bijvoorbeeld met een deskbike, oftewel bureaufiets.

Een opgeruimde omgeving hoort ook bij een goede werkplek. Zijn er veel spullen nodig bij het werk, zorg dan voor voldoende opbergruimte om een bureau netjes te kunnen houden. Dat kan onder andere in de vorm van een ladeblok, roldeurkast of room divider.

Zeker wanneer er veel gebeld of onderling overlegd wordt, is de akoestiek op kantoor belangrijk. Er zijn genoeg mogelijkheden om een galm weg te nemen: akoestische panelen, maar ook akoestische kasten of banken.

Samen lunchen voor de sfeer

Goed samenwerken is bij bepaalde opdrachten onmisbaar en werkplezier is wat ons betreft een basisvoorwaarde. Een goede sfeer komt dat ten goede aan de medewerkers persoonlijk en aan het bedrijf. Waardering, openheid en mogelijkheid tot groei zijn voorbeelden van dingen die een positief effect hebben op de werksfeer. Daarnaast kan het natuurlijk nooit kwaad om een beetje extra te doen. Of dat nu een vrijmibo is, een huisdier op kantoor of een gezamenlijke lunch dat maakt niet uit. Als het maar gezellig is! Wij doen het zelf trouwens alle drie, want zoiets als té leuk werk bestaat niet.

Wil je advies over een gezonde werkplek of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Ga naar de webshop