Moswand op kantoor: 6 praktische dingen die je móét weten!

De moswand is dé hype in wandbekleding van dit moment. Steeds meer bedrijven gebruiken het om hun kantoor een groene touch te geven. Maar wat is het precies? Welke soorten moswanden zijn er? Hoe installeer je het? En wat kost het nu eigenlijk? Dit en meer delen we met je in dit artikel! 

Wat is een moswand? 

Het woord zegt het al: het is een wand van mos. Maar hoe realiseer je zo’n wand nu? Je koopt het mos in panelen of kratten van bepaalde afmetingen. Dit kan beginnen bij 25×25 cm en oplopen tot een mospaneel van 100×100 cm. Deze installeer je op de muur. Hoe de installatie eruitziet, hangt er vanaf of je voor kunstmos of echt mos kiest. 

Kunst moswand vs. echte moswand

Wil je een moswand binnen installeren? Dan moet je als eerst de keuze maken tussen kunstmos en echt mos. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.  

Voor- en nadelen echt mos

Voordelen: 

 • Natuurlijk product 
 • Hogere esthetische waarde 
 • Grotere diversiteit aan soorten mos 

Nadelen: 

 • Kost twee tot vier keer zoveel als kunstmos 
 • Luchtvochtigheid in de ruimte komt nauw 
 • Kan allergische reacties veroorzaken 
 • Zelf installeren is lastig 
 • Onderhoudsintensief 
 • Kan uitdrogen 
Ingezoomd plaatje van bolmos. Echt mos dat op moswanden kan.

Voor- en nadelen kunstmos

Voordelen: 

 • Onderhoudsvrij 
 • Goedkoop product 
 • Makkelijk zelf te installeren 
 • Gemakkelijk te combineren met logo’s 
 • Geen risico op allergische reacties van collega’s 

Nadelen: 

 • Op dit moment minder diversiteit in mos soorten 
 • Afhankelijk van het product, kan het nep ogen
Houten wand met daarop een tegel met mos. Dit is een moswand paneel.

Zo verbetert mos je akoestiek

Voor welke optie je ook kiest, je behaalt er sowieso één groot voordeel mee: een moswand heeft een akoestische waarde. Door het zachte, onregelmatige materiaal absorbeer je namelijk geluidsgolven. Lees hier meer over hoe je jouw akoestiek verbetert.  

Wat kost een moswand?

Zoals we hierboven al aangaven, verschillende de kosten tussen een nep moswand en een echte enorm. Een echte moswand kost tussen de €225,00 en €350,00 per vierkante meter – dit is vaak inclusief installatie. Wanneer je het zelf doet betaal je zo’n €120,00 per vierkante meter. Onze kunst moswanden kosten je €85,00 per vierkante meter, zonder installatie.  

Moswand maken: zo doe je dat!

Ben je een beetje handig? Dan kun je een moswand prima zelf maken. Zo doe je dat:  

 1. Pak een tacker 
 2. Zorg dat je een zachte ondergrond hebt, zoals gips of hout 
 3. Heb je een stenen muur? Plak er dan een dunne triplexplaat tegenaan 
 4. Niet de mospanelen in het gips of hout 
 5. Niet iets van de randen af, zodat je de naden over elkaar heen kunt trekken 

Stenen muur? Lijm de mos wand erop!

Wil je geen triplexplaat tegen de muur plakken? Lijm de moswand dan op de muur. Dit heeft wel een aantal nadelen. Om te beginnen kun je de naden dan minder goed wegwerken. Doordat je ze niet over elkaar heen kunt trekken.  

Daarnaast is het moeilijker te verwijderen, als je iets anders met die muur wilt. Daarom raden wij altijd aan om het mos op je wand te nieten.  

Moswanden kantoor

Steeds meer bedrijven kiezen voor een moswand kantoor technisch gezien. Het verlaagt namelijk het zakelijke gehalte en voegt gezelligheid en een natuurlijke uitstraling toe.  

Soms bekleden ze er hele wanden mee, maar het kan ook alleen bij de ingang, op een receptiebalie of een deel van een wand zijn.  

Personalisatiemogelijkheden voor de mos wand

Het leuke van de moswand is ook, dat je deze kunt personaliseren. Welke opties je hebt?  

Moswand met logo

Voor verschillende bedrijven hebben wij moswanden opgeleverd, met een logo erop. Dit geeft een leuk effect. En op het groen steekt het logo mooi af.  

Moswand in een kantine, met daarop het logo "Rhenus Logistics" in het wit.

Designopties

Een strakke, groene moswand met dezelfde panelen oogt gaaf. Maar als je graag wat meer reliëf en afwisseling wilt, kun je verschillende kunstmossen afwisselen. Of er een gedeelte met planten aan toevoegen. Plantenwanden en moswanden kun je namelijk mooi met elkaar mengen.  

Mos wand gemixt met een plantenwand. In het midden zie je mos en aan de zijkanten vetplanten en varens.

Moswand onderhoud

Een kunstmoswand heeft geen onderhoud nodig. Wel is het aan te raden er af en toe met een swiffer overheen te gaan, om al het stof te verwijderen. Dat is het enige. Onze moswanden zijn verder kleur echt, dus zelfs in direct zonlicht behouden ze hun kleur.  

Zij gingen je voor

Rhenus Logistics in Rotterdam plaatste verschillende moswanden van ons in hun kantoor. Zij combineerden de moswand ook met hun logo. Ook wijzelf hebben een moswand gemaakt in ons pand. Bekijk het effect hieronder.

Kantoorruimte met in het midden een akoestische belcel. Rechts zien we een grote mos wand van kunstmos.
Grote moswand met een deuropening erin. Op de mos wand zien we het logo Rhenus Logistics in het wit.
Gang met een deur aan het einde. Boven de deuropening zit een mos wand van kunstmos. Met daarop het logo van Rhenus Logistics.
Kantoorruimte met bartafel erin. Achter de bartafel zien we een kunstmos wand. Met rechts van de deur het logo Rhenus Logistics erop.

Neem contact op

Heb je vragen over onze moswanden? Of heb je assistentie nodig bij de installatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.