Zorg dat je ergonomisch zit

Wanneer je op kantoor werkt is de kans groot dat je meerdere uren per dag zit. Het is ondertussen gelukkig algemeen bekend dat hele dagen zitten niet goed voor je is. Extra belangrijk dus om te zorgen voor een goede ergonomische houding op de momenten dat je wel zit. Maar wat is nu eigenlijk ergonomisch zitten en hoe creëer je een ergonomische thuiswerkplek?

Wat is ergonomisch?

Het woord ergonomisch komt van de Griekse woorden werk (ergon) en wet (nomos) en houdt dus zoveel in als werken volgens de wet, oftewel veilig werken. En daar vallen heel veel dingen onder. Van een prettige temperatuur op kantoor tot een goede bureaustoel.

Stel je stoel goed af

Over ergonomisch zitten bestaan verschillende adviezen en richtlijnen. De Arbo stelt wat basisvoorwaarden:

  • Het beeldscherm moet op ooghoogte staan en de medewerker moet recht achter het beeldscherm zitten.
  • Toetsenbord en muis moeten losse elementen zijn.
  • De zitting van de stoel moet in hoogte verstelbaar zijn.
  • De zitdiepte van de stoel moet verstelbaar zijn.
  • De armleuning van de stoel moet in hoogte verstelbaar zijn.
  • De rugleuning van de stoel moet een lendesteunvlak hebben.
ergonomisch

Hoe je de stoel vervolgens afstelt, is natuurlijk ook van invloed op je werkhouding. En daarbij gaat het vooral om dat je aanvoelt in welke houding je goed zit. Het is in elk geval van belang dat je rug en nek in een rechte lijn staan en dat je benen in een hoek van 90° of 100° op de grond staan.

Gedurende de dag zakken we in

Ook wanneer je in een prettige houding zit is het goed om in elk geval elke twee uur even tien minuten op te staan en wat te bewegen. Een bakje koffie halen, even naar de wc, een rondje lopen of een praatje maken met een collega verderop. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig van houding te veranderen. Ook een goede houding blijft nog steeds een houding en ons lichaam is er niet op gemaakt om uren achter elkaar in dezelfde stand te staan. Door de dag heen zakken we trouwens ook een beetje in, dus na de lunchpauze kan het maar zo zijn dat je je stoel, bureau en scherm even opnieuw moet instellen om weer goed te zitten.

Zoals eerder al genoemd is dagen lang zitten niet goed voor je. Er zijn gelukkig heel veel manieren om dat, ook bij beeldschermwerk, te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een zit-sta-bureau, een bureaufiets (deskbike) of een balanskruk.

We zijn je graag van dienst!

We adviseren je graag over ergonomisch zitten! Heb je vragen, wil je wat meer weten over ergonomisch zitten of ben je benieuwd naar ons assortiment nieuwe en tweedehands kantoormeubelen, neem dan eens een kijkje in de webshop of bel/mail ons!

Bekijk onze bureaustoelen