De 7 belangrijkste vragen over een hoog-laag bureau beantwoord

Het hoog-laag bureau wint in Nederland enorm aan populariteit. Hierdoor vragen steeds meer bedrijven en thuiswerkers zich af of zij ook over moeten stappen. Maar hier komen veel vragen bij kijken. Daarom beantwoorden wij de zeven belangrijkste vragen in deze blog. Ontdek ze hier! 

Vraag 1: Waarom zou je voor een zit-stabureau kiezen? 

De afgelopen jaren luidden medici vaak de noodklok over de gevaren van langdurig zitten. Niet voor niets is de slogan “zitten is het nieuwe roken” in het leven geroepen.  

Maar waarom dan? Het Arboportaal schrijft dat lang zitten de kans verhoogt op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en depressieve klachten. Dit zijn wel lange termijneffecten.  

Toch zijn er ook op de korte termijn veel klachten te herleiden tot zitten. Zo deelt CZ dat mensen er RSI, lage rugklachten en burn-outs van krijgen. Door zitten en staan gedurende de dag af te wisselen, houd je je lichaam in beweging en verklein je de kans op deze klachten.  

Vraag 2: Hoe lang moet je achter een elektrisch hoog-laag bureau staan? 

Dan is het natuurlijk de vraag: hoe lang moet je per dag staand werken achter een hoog-laagbureau om die klachten te voorkomen? Je mag maximaal vier uur per dag staan – en dan natuurlijk niet achter elkaar.  

Doe je dat wel? Dan verhoog je weer de kans op spataderen, nek- en rugklachten. Maar wat is dan de sweat spot? Idealiter wissel je een half uur staan en een half uur zitten met elkaar af. Zo blijf je in balans.  

Vraag 3: Hoeveel calorieën verbrand je door staand te werken?

Hoewel het afwisselen van zitten en staan veel gezondheidsvoordelen heeft, verbrand je er niet veel calorieën mee. Zou je zes uur op een dag staan – wat niet te adviseren is – dan verbrand je maar 54 calorieën extra. Dus moet je na je werk toch echt nog even na de sportschool om dit getal wat te verhogen.  

Vraag 4: Is staand werken eigenlijk wel goed voor je? 

Een hele dag staand werken, is niet gezond voor je. Dan loop je namelijk een verhoogde kans op spataders, nek- en rugklachten. De crux zit ‘m dan ook in het afwisselen tussen staan en zitten. En die mogelijkheid biedt een hoog-laagbureau je.  

Vraag 5: Hoe hoog moet een zit-stabureau zijn? 

Wanneer je een zit-stabureau koopt, moet deze tussen de 65 cm en 130 cm verstelbaar zijn. Dan kun je deze voor het gros van de mensen ergonomisch instellen. Op welke hoogte je jouw hoog-laagbureau moet instellen, hangt af van jouw lengte.  

Controleer of de hoogte juist is, door je ellenbogen op het bureaublad te zetten en dan je schouders met je handen aan te tikken. Als dit gemakkelijk gaat, staat je bureaublad op de juiste hoogte. Kom je te hoog of te laag uit? Dan moet je je blad verstellen.  

Schema waarin staat wat de stahoogte van een hoog-laagbureau moet zijn voor elke lengte.

Vraag 6: Moet ik een bureau hoog laag verstellen met een slinger of elektrisch?

Vaak is een slingerverstelbaar bureau goedkoper dan een elektrisch hoog-laagbureau. Dat kan een reden zijn om voor een slingerbureau te kiezen. Toch adviseren wij vaak een elektrisch verstelbaar bureau, omdat de drempel dan lager is om even staand te werken. Hiermee vergroot je de kans dat je dagelijks genoeg afwisselt tussen zitten en staan.” 

Zit-stabureau met een zwart onderstel en een licht blad. Dit bureau is met een slinger verstelbaar zoals je aan de rechter hoek ziet.

Vraag 7: Hoe stel ik mijn elektrische hoog-laag bureau in? 

Bij een slingerbureau krik je het bureaublad als het ware omhoog, door aan de slinger te draaien. Bij een elektrisch verstelbaar bureau gaat dit via knopjes. De installatie hiervan kun je aan ons uitbesteden, wij monteren ze graag voor je.  

Het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Het is niet heel ingewikkeld, maar het is zaak dat je dit correct doet. Neem daarom altijd even contact met ons op om dit door te spreken.  

Bekijk onze hoog-laagbureaus

Wil je na het lezen van dit artikel een zit-stabureau aanschaffen? Kijk dan gerust rond in ons assortiment of maak een afspraak met ons. Dan nemen we jouw wensen en behoeften door en vinden we samen het verstelbare bureau dat bij jou past.  

Maak een afspraak!