Dé handige gids bij het uitzoeken van vergadertafels

Jij bent op zoek naar een vergadertafel voor kantoor. Maar voor welk type moet je nu kiezen? Je hebt ovale vergadertafels, ronde, rechthoekige en op maat. En daarbij zijn ze verkrijgbaar in allerlei afmetingen. Dus wat past nu het beste bij jouw vergaderruimte? Wij vertellen je alles wat je moet weten om een weloverwogen keuze te maken.

Bekijk al onze vergadertafels!

Hier moet je over nadenken

Om de perfecte vergadertafel te vinden, moet je over verschillende zaken nadenken. Het begint altijd bij je vergaderruimte. Bij een lange, smalle ruimte kies je voor een ander type vergadertafel dan bij een kleine ruimte. Dan denk je na over wat je daar doet: gaat het om boardmeetings, onlinevergaderingen, snelle meetings of scrummeetings?  

Ook is het belangrijk om te weten hoe vaak je er zit en hoe intensief je de ruimte gebruikt. En natuurlijk: hoeveel mensen moeten er zitten? Schrijf per onderdeel op wat je met de ruimte wilt, dan laten we je in dit artikel zien hoe zich dat uit in een vergadertafel.  

Welke vorm vergadertafel kiezen?

Laten we beginnen met de vorm van de vergadertafel. Welke vorm is handig voor welke situaties?  

De voor- en nadelen van een ronde vergadertafel

Een ronde vergadertafel heeft het voordeel dat je iedereen goed ziet. Dit is heel waardevol bij team- of scrummeetings waarbij je projecten bespreekt en je iedereen goed wilt horen.  

Het nadeel van een ronde tafel is dat ze veel ruimte innemen en dat je ze niet heel groot kunt maken. Zo heb je voor tien mensen al een tafel met een doorsnede van twee meter nodig. 

Witte achtergrond, met daarop een ronde vergadertafel. Deze heeft een zwarte spinpoot en een licht eiken blad.

De voor- en nadelen van een ovale vergadertafel

Door de kromming in de tafel heb je bij een vergadertafel ovaal goed zicht op alle aanzittenden. Daarbij is een ovale tafel vaak smaller dan een ronde, waardoor deze minder ruimte inneemt. Dit maakt ‘m geschikter voor kleinere of smallere ruimtes.  

Het nadeel is dat hoe meer mensen je aan een ovalen tafel wilt zetten, hoe rechter de tafel in het midden wordt. Hierdoor verlies je iets zicht op de andere mensen die aan tafel zitten. Een ovale vergadertafel is geschikt voor middelgrote vergaderingen.  

Witte achtergrond, met daarop een ovale vergadertafel. Deze is heeft een middenbruine tint en een houten voet. Eromheen staan zwarte vergaderstoelen.

De voor- en nadelen van een rechthoekige vergadertafel

Een rechthoekige vergadertafel is geschikt voor grote meetings. Je kunt deze tafel ook zo lang maken als je wilt, afhankelijk van je ruimte. In de breedte hoeft deze tafel niet veel ruimte in te nemen.  

Het nadeel alleen is dat mensen aan de uiteinden van de tafels elkaar niet goed meer kunnen zien en horen. Dit hoeft voor hele grote vergaderingen geen probleem te zijn. In de rechthoekige vorm is een grote vergadertafel dus geen probleem.  

Vergaderruimte met links een glazen wand. In het midden staat een rechthoekige vergadertafel, met een zwarte poot. Het blad is licht eiken. De stoelen eromheen zijn grijs. Aan de muur hangt een monitor.

Door voor- en nadelen van een hoge vergadertafel

Hierbij gaat het niet over de vorm van het blad, maar over het onderstel. Je kunt een hoge vergadertafel aanschaffen en zelfs eentje die in hoogte verstelbaar is. Dit is ideaal wanneer je veel meetings op een dag hebt en je vergadertafel eigenlijk gebruikt als bureau.  

Daarbij is het beter voor de gezondheid van jou en je werknemers als je van houding wisselt tijdens een meeting. Het nadeel is dat deze tafels een stuk duurder zijn dan vaste vergadertafels. En je kunt ze ook niet heel groot maken.  Lees hier meer over alle soorten vergadertafels.  

Witte achtergrond met daarop een verrijdbare, hoge vergadertafel. Deze heeft een metalen ombouw waarin planten hangen. Aan de tafel staan barkrukken in het grijs.

Een vergadertafel op maat

Ovaal, rond en rechthoekig zijn de basisvormen voor vergadertafels. Maar als je voor een vergadertafel op maat gaat, is jouw eigen fantasie de limiet. Je kunt bladen in elke vorm laten maken – ruit, wolk, hart, rond met een gat erin, wat je maar wilt –, in elke lengte en in elke kleur. Daarnaast kun je de dikte van het blad en het type poot bepalen.  

Dus wil jij een gouden poot, met een marmerlook blad? Kan! Wil jij een boomstamblad, met een blankstalen spinpoot? Kan ook! Het enige wat niet kan is een blad uit een stuk bestellen, dat langer is dan 2,70 meter. Het plaatmateriaal is namelijk niet groter en met ver- en inhuizen wordt het anders erg ingewikkeld. Daarbij hoeft maatwerk niet veel meer te kosten. Dus dat is mooi nieuws!  

Lees hier meer over de kosten van een vergadertafel op maat, het maakproces en de voordelen ervan.

Een tweedehands vergadertafel

Wil je goedkoop uit zijn? Dan is een tweedehands vergadertafel ook een goede optie. Bij ons staan er alleen tafels die nog in goede staat zijn en een tijd mee kunnen.

Doordat vergadertafels over het algemeen niet voorzien zijn van mechaniek, gaat er weinig kapot aan en kunnen ze nog jaren mee. Dus kijk gerust eens rond in ons assortiment aan gebruikte vergadertafels.  

Vergaderruimte met een bruine wand in het midden. Daarvoor staat een donker eiken, tweedehands vergadertafel. Eromheen staan acht zwarte vergaderstoelen.

Hoe groot moet je vergadertafel zijn? 

De grootte van je vergadertafels hangt volledig samen met het aantal mensen. Wij adviseren altijd om 65 cm per persoon te rekenen. Voor een rechthoekige tafel is dit natuurlijk makkelijk te berekenen, maar voor een ronde tafel is dit wat lastiger.  

Om de grootte van een ronde vergadertafel te berekenen, gebruik je de volgende formule: 65 cm x aantal personen / pi (3,14) = de diameter van je tafel. Bij tien personen kom je dan uit op 206 cm. Dit mag je afronden naar twee meter.  

De 4 verschillende type vergaderbladen

Je kunt niet alleen uit vorm, kleur en dikte kiezen voor het blad van je vergadertafel, maar ook uit het type toplaag. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:  

Type 1: Melamine

Melamine is eigenlijk het standaard materiaal van elk bureau- en vergaderblad. Dit is het goedkoopste materiaal, dat tegelijkertijd ook geschikt is voor dagelijks gebruik. Melamine is in standaardkleuren beschikbaar als zwart, wit, licht, donker en grijs (robson) eiken.  

Type 2: HPL

Een HPL-toplaag is harder en slijtvaster dan melamine. Daarmee is het ook duurder. Alleen heb je dit niet per se nodig voor vergadertafels, aangezien je deze meestal niet enorm intensief gebruikt. 

Daarbij kan melamine ook goed tegen intensief gebruik. Gebruik je jouw vergadertafel ook als je bureau? Dan kan het interessant zijn om wel voor HPL te kiezen.  

Type 3: FENIX

Een FENIX-toplaag raden wij meestal aan wanneer je voor een zwarte vergadertafel kiest. Deze toplaag is namelijk mat, anti-vingerprint en uitgerust met thermische herstelling. Hierdoor zie je geen vette vingers op het blad en kun je kleine krassen wegpoetsen door ze te behandelen met hitte. Dit is natuurlijk ook heel fijn voor wanneer je bladen kiest in andere kleuren.  

Type 4: Vergaderbladen op maat

De bovenste typen toplagen zijn echt ontwikkeld voor kantoren. Maar in principe kun je elk blad laten maken dat je maar wilt. Wil je boomstam, natuursteen, marmerlook, betonlook, goud, brons: het kan allemaal! Wij regelen dit in samenwerking met interieurbouwers.  

Maak jouw ideale vergadertafel

Zoals je merkt is er enorm veel mogelijk wat betreft vergadertafels. Wel zijn er een aantal randvoorwaarden die bepalen welke type tafel het best bij je behoeftes past. Maar wat kleuren, bladen en poten betreft is the sky the limit. Neem vooral contact met ons op als je hierover vragen hebt!  

Neem contact met ons op!