Geluidsdichte cabine in je ziekenhuis: 4 gebruiksmogelijkheden

In een groot gebouw als een ziekenhuis, worstel je vaak met de akoestiek. De hoge plafonds en open structuur maken het niet makkelijk om geluid te dempen. Dus hoe los je dat op? De geluidsdichte cabine is je redder in nood. Waarom? En waarvoor je ‘m precies kan inzetten? Lees het hier!

Wat is een geluidsdichte cabine?

Wat een geluidsdichte cabine is, zit eigenlijk al in de naam. Het is een cabine die geluid weert. Het is een hok dat bestaat uit akoestisch materiaal, dat vaak volledig is afgesloten en zo geluidsgolven absorbeert.  

Zowel van binnen als buiten de cabine. Door de jaren heen is de geluidsdichte cabine bekend geworden onder verschillende termen, zo noemen mensen het ook wel een stiltewerkplek, telefooncel of akoestische cabine.  

Zo zet je een geluidsdichte cabine in een ziekenhuis in

Bij een ziekenhuis zijn er meerdere mogelijkheden om de geluidsdichte cabine in te zetten.  

Optie 1: Open treincabine in het ziekenhuisrestaurant

In het ziekenhuisrestaurant komen collega’s vaak bij elkaar om even gezamenlijk te lunchen en eten patiënten een hapje met hun familie. Een moment op de dag waarop er ze even gezellig kunnen praten en ontspannen. Alleen zit het restaurant vaak in de ontvangst- of centrale hal van het ziekenhuis. Dat betekent: een grote open ruimte, hoge plafonds en een slechte akoestiek.  

Hoe verminder je dan gemakkelijk het geroezemoes, zonder heel je ziekenhuis te verbouwen? Nou, door open treincabines te plaatsen. Deze dempen geluid niet zoals een gesloten cabine doet, maar creëren wel een gedempte nis in de grote hal. En hier kunnen vaak twee tot zes mensen zitten.  

Twee open treincabines met akoestisch materiaal tegen de wanden, in de kleuren groen en oranje. De linker treincabine is eenpersoons en de rechter is een vierpersoonscabine met een tafel tussen de twee treinbanken in.

Optie 2: Borstvoedingsruimte

Kersverse ouders bezoeken natuurlijk ook geregeld een ziekenhuis. Dan komt het weleens voor dat je je baby moet voeden terwijl je daar bent. Alleen in die grote open ruimtes zijn er maar weinig plekken, waar je dat even rustig kunt doen. Ook hiervoor is een geluidsdichte cabine ideaal.  

Zo plaatste het AZ Sint-Maarten uit Mechelen een “borstvoedingsbox”. Dit was eigenlijk onze Ochten-cabine, maar dan getransformeerd tot een ruimte die ideaal is om borstvoeding in te geven. Inmiddels maken bezoekers dankbaar en vaak gebruik van deze geluidsdichte borstvoedingsruimte.

Borstvoedingsbox in de hal van het AZ Sint-Maarten. Op de linkerzijkant staat een icoon van een vrouw met een baby in haar hand. In de borstvoedingsbox zien we blauwe, akoestische bekleding. Een tafel en een comfortabele stoel met beenondersteuning voor vrouwen om borstvoeding te geven.

Optie 3: Overlegruimtes

Met zoveel zorgteams in een ziekenhuis valt het niet altijd mee om vergaderruimtes te vinden. Door een akoestische cabine te plaatsen, creëer je snel en gemakkelijk afgescheiden, akoestische vergaderruimtes.   

Geluidsdichte cabine met rood akoestisch materiaal op de muren, een lichthouten tafel en daaromheen zes stoelen. Tegen de muur hangt ook een beeldscherm.

Optie 4: VR-trainingsruimtes

Steeds vaker krijgen wij aanvragen van ziekenhuizen en zorginstellingen voor VR-trainingsruimtes. Om nieuwe medewerkers te trainen, vrouwen voor te bereiden op een bevalling of moeilijke operaties te simuleren, wordt virtual reality steeds vaker ingezet.  

Maar om de veiligheid van de trainees te garanderen, is er een afgesloten ruimte nodig. Hiervoor zijn geluidsdichte cabines ook ideaal. Hiervoor zetten wij bijvoorbeeld de Model L van Narbutas in.  

Geluidsdichte vergaderruimte met op de muren blauwe en paarse akoestische panelen. In de cabine zien we een bartafel en vier paarse barkrukken eromheen en een beeldscherm tegen de muur.

Welke akoestische cabines zijn er?

We noemden hierboven al een aantal typen geluidsdichte cabine, maar welke opties heb je nu precies?  

Dit zijn een beetje de standaardmodellen, maar bij akoestische cabines is er ontzettend veel maatwerk mogelijk. Dus deel altijd je wensen met ons, want we kunnen meer voor je regelen dan je nu waarschijnlijk denkt.  

Akoestisch advies ziekenhuis

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden om de akoestiek in je ziekenhuis te verbeteren, dan alleen de geluidsdichte cabine. Zo zijn er akoestische panelen, akoestische scheidingswanden, visuals en nog veel meer. We adviseren je graag over de oplossingen die het beste bij jouw behoeftes passen.  

Neem contact op!