Kolfruimte: de fijnste oplossing voor kolven op werk

Voor je collega’s die kolven op het werk, wil je natuurlijk een prettige ruimte regelen. Met een kolfruimte realiseer je dit in een handomdraai. Deze cabine is namelijk gemakkelijk te (de)monteren en te verplaatsen. Daarbij voldoet deze aan alle wettelijke eisen én is ‘ie geluidsdicht. Ontdek hier de vier verschillende soorten kolfkamers! 

Bekijk onze kolfruimtes!

Hoe lang mag je kolven op werk? 

Een kolfcabine aanschaffen, is een aardige investering. Toch is het de moeite waard. Want volgens de wet mag een collega negen maanden lang kolven op het werk na een bevalling. Hiervoor mag ze een kwart van haar werktijd gebruiken. Op een werkdag van acht uur loopt dit dus op tot twee uur per dag. En als werkgever ben jij het verplicht om hiervoor een ruimte te realiseren.  

Doe je dit niet? Dan mag de collega zelf een plek regelen of naar de baby toegaan. En om nu negen maanden lang, twee uur per dag een vergaderruimte bezet te houden, valt niet mee. Als je al ruimte overhebt. Daarom is een kolfruimte – die je gemakkelijk op- en afbouwt – ideaal.  

Wat zijn de eisen voor een kolfruimte?

Naast dat je een ruimte beschikbaar moet stellen voor het kolven, moet de kolfruimte ook voldoen aan acht eisen. De ruimte moet:  

 1. Van binnenuit sluiten 
 2. Hygiënisch zijn – dus geen wc-hok
 3. Voldoende privacy bieden 
 4. Voldoende rustig en afgezonderd zijn 
 5. Voorzien zijn van een bed of rustbank 
 6. Voldoende verse lucht en klimaatbeheersing hebben 
 7. Risicovrij zijn – dus geen gevaarlijke stoffen of vieze omgeving 

Deze richtlijnen zijn terug te vinden in het Arboportaal 

De akoestische kolfcabine als oplossing voor kolven op werk

Weinig bedrijven hebben ruimtes over die aan alle richtlijnen voldoen. Dat is nog een reden om voor onze kolfcabines te gaan. Deze zijn namelijk:  

 • Voorzien van akoestisch materiaal  
 • Geluidsdempend – ideaal voor rustig kolven 
 • Voorzien van verlichting, ventilatie en een stroompunt 
 • Ruim genoeg voor een comfortabele stoel 
 • Uitgerust met een tafeltje 

Daarnaast kun je nog opties met een meerprijs toevoegen, zoals een wasbakje, stromend water (aangesloten op een jerrycan of op je waterleiding) en een aankleedkussen.  

De vier soorten kolfruimtes

Wij bieden vier typen kolfcabines aan. Hierin is veel maatwerk mogelijk, dus vraag ons altijd even naar de opties. Maar om je een beeld te geven, delen we hier onze standaardmodellen.  

Soort 1: Geluidsdichte cabine als kolfkamer

Dit is ons basismodel, dat vanuit een klantvraag geboren is. Wanneer je een klein bedrijf hebt, komt het natuurlijk niet vaak voor dat een collega terugkomt van zwangerschapsverlof. Dan voelt het als verspilling om een kolfruimte aan te schaffen.  

Daarom kun je ook een geluidsdichte cabine kopen, met een slot aan de binnenkant. Vervolgens wrap je de glazen deuren en heb je een kolfruimte. Is de kolfperiode voorbij? Dan haal je het folie eraf en heb je weer een geluidsdichte cabine. Deze is wel alleen uitgerust met verlichting, stroom en ventilatie.  

Tegen een witte achtergrond zien we een geluidsdichte cabine die aan de zijkanten en binnenkanten is bekleed met paarse, akoestische panelen. De voorkant is gewrapt met mat folie. Daarin is een uitsparing te zien met "kolfkamer" erin. Dit is een geluidsdichte cabine die fungeert als kolfruimte.

Soort 2: Standaardkolfkamer

Dit is een echte akoestische kolfkamer. Voorzien van geluidsdempend materiaal, uitgerust met een slot aan de binnenkant en een wasbakje.  

Dit is een stand-alone met twee jerrycans; een voor schoon- en een voor afvalwater. Daarbij is er ruimte om een koelkast te plaatsen voor de flesjes met gekolfde melk.

Bekijk de standaardkolfkamer!
kolfruimte voor op kantoor

Soort 3: Grote kolfkamer

In principe zitten op de grote kolfkamer dezelfde opties als op de standaardkolfkamer. Alleen is er meer ruimte, waardoor je er een werkplek kunt maken of een aankleedkussen kunt neerleggen.  

Ontdek de grote kolfkamer!
Grote kolfkamer met zacht paarse wanden. In de kolfruimte zie we een wastafel met een wasbak, een comfortabele stoel en een koelkast staan.

Soort 4: De luxe Entrance-kolfcabine

Zoek je een design kolfruimte? Dan is de Entrance Earth het model dat je zoekt. Deze is ook voorzien van verlichting, ventilatie en een keukenblok. Deze bestaat uit een wasbak, kraan en twee jerrycans voor water. Een vaste aansluiting is mogelijk. 

Wat deze cabine onderscheidt van de andere, is het contactloos openen, sluiten en schakelen. Ook heeft deze als enige schuifdeuren. Daarbij is de geluidsdemping bij dit model erg sterk. En heeft het een sterk design.

Bekijk hier de video van deze luxe kolfcabine!

Ontdek de Entrance-kolfcabine!
Zwarte kolfruimte met schuifdeuren. Door de schuifdeuren heen zien we een spiegel en een wastafel.

Bonus-soort: de borstvoedingsbox

Deze cabine is niet geschikt voor kolven, maar wordt door ziekenhuizen tegenwoordig vaak neergezet voor bezoekers die borstvoeding willen geven. Het is de “borstvoedingsbox” 

Dit is een akoestische cabine die open is aan de voorkant, maar verder aan alle kanten bekleed is met akoestisch materiaal. Hierdoor kun je in alle rust borstvoeding geven.

Bekijk de borstvoedingsbox!
Borstvoedingsbox van licht hout die middenin een ziekenhuishal staat.

Kolfkamers en klimaatregeling

Alle cabines die we hierboven noemden, zijn dus voorzien van ventilatie. Alleen niet van verwarming. Wil je jouw kolfcabine in een magazijn of andere koude ruimte plaatsen? Dan moet je deze voorzien van een radiator. Kies dan wel voor een uitgebreidere powerunit.  

Wat kost een kolfruimte?

De prijs van onze kolfcabines verschilt per model. Je hebt er al een vanaf €8.875,00. Ons duurste model – Entrance Earth – gaat vanaf €14.750,00. Voor alle modellen geldt dat er maatwerk mogelijk is en dat de meerprijs daarmee samenhangt. Dus je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.  

Wat is de levertijd van een kolfcabine? 

Soms bellen mensen ons een week voordat een collega terugkomt van zwangerschapsverlof om een kolfkamer. Dat is veel te kortdag. De levertijd op een cabine is vijf tot twaalf weken. Zorg dus dat als een collega met verlof gaat, dat je de bestelling plaatst. Dan staat alles klaar als ze terugkomt.  

Kolfruimtes leasen

Wil je voor een bepaalde periode een kolfkamer neerzetten? Dan is het ook mogelijk om deze te leasen. Dit loopt via onze leasepartner.  

Zij vragen om een aanbetaling en hanteren een looptijd van 36 tot en met 60 maanden. Afhankelijk van wat jullie overeenkomen, komt daar een bedrag per maand uit. Ga je bijvoorbeeld voor de grote kolfruimte? Dan betaal je €297,00 per maand bij 36 maanden lease en een aanbetaling van €3.000,00.  

Advies nodig?

Wil je graag een kolfcabine kopen? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag over de maatwerkmogelijkheden en welke cabine het beste bij je behoefte past. Dan kunnen we ook direct de levertijden en montage doorspreken.  

Vraag advies aan!