Kies het beste hoekbureau met deze handige gids

Hoekbureaus zijn ideaal als je een bureau met meer werkruimte zoekt. Door de aanbouw aan het hoofdblad heb je ruimte voor papierwerk, grote tekeningen en apparatuur. Maar waar moet je op letten bij de aankoop van een hoekbureau? En hoe kies je de beste voor jou? Ontdek het in deze handige gids! 

Wat is een hoekbureau? 

Een hoekbureau is een bureau met een hoek erin. Hierbij is er een hoofdblad waar een aanbouw tegenaan staat.

De aanbouw is altijd iets kleiner dan het hoofdblad. Door de kortere aanbouw wordt het ook wel een L-bureau genoemd.  

Witte achtergrond met daarvoor een L-bureau. Dit hoekbureau is van licht hout en heeft om de drie poten wangen. Deze is elektrisch verstelbaar.

De voordelen van een hoekbureau

Een hoekbureau heeft een aantal streepjes voor op een standaard bureau. Door de aanbouw aan het hoofdblad heb je namelijk extra werkruimte. Dit biedt een aantal voordelen:  

  • Optimale benutting van je werkplek 
  • Ruimte voor apparatuur waarmee je veel werkt (tekentablet, printer, 3D-printer, etc.) 
  • Workflow verbeteren doordat je dichtbij al je veelgebruikte apparatuur zit 

Let hierop bij hoekbureau kopen

Bij de aankoop van een hoekbureau zijn er een aantal zaken waarop je moet letten:

Hoekbureau links of hoekbureau rechts? 

Bedenk van tevoren goed of je de aanbouw aan het hoofdblad links of rechts wilt hebben. Bij hoekbureaus met een wingblad (met een ronding aan de binnenkant) kun je de aanbouwzijde namelijk niet meer veranderen. 

Bij bureaus met een hoekopstelling bepaal je of je de aanbouw links of rechts wilt, vanuit een positie áchter het hoekbureau. Dus vanuit je werkpositie.  

De afmetingen van het hoekbureau

Houd er bij een hoekbureau rekening mee dat je wat werkruimte verliest. Want de aanbouw komt tégen het hoofdblad aan te staan. Dus koop je een klein hoekbureau van 160 cm breed? Dan gaat er van je werkruimte zo’n 60 cm af vanwege de diepte van de aanbouw.  

En de poten van je bureau staan ook niet recht onder het blad, dus dan houd je zo’n 90 cm zitruimte over. Wij adviseren daarom om voor een L-vormig bureau van minstens 180 cm breed te gaan. 

De lengte van het aanbouwstuk

Houd er rekening mee dat je bij de lengte van het aanbouwstuk altijd de diepte van het hoofdbureau meerekent. Dus is je aanbouwstuk 120 cm lang en je hoofdbureau 80 cm diep? Dan betekent het dat je aanbouwstuk in totaal 200 cm lang is.  

5 soorten hoekbureaus

Soort 1: Hoekbureau met wingblad

Zoek je een bureau met een hoek waarbij de bladen in een mooie ronding in elkaar overlopen? Dan is een wingblad wat je zoekt. Een mooi, betaalbaar model hiervan is het Teezz-hoekbureau. Deze heeft een startprijs van €379,- excl. btw. De aanbouw kun je niet aanpassen.  

Kantoorruimte met daarin een hoekbureau. Dit L-vormige bureau heeft zwarte poten, een zwarte ladekast en een Halifax-blad erop. Achter het bureau staat een zwarte bureaustoel.

Soort 2: Hoekbureau met aanpasbare aanbouw

Als je je flexibiliteit wilt behouden, adviseren we je om voor een hoekbureau met losse aanbouw te kiezen. Deze kun je van kant wisselen als dat nodig is. Kijk bijvoorbeeld naar het hoekbureau Basic met een prijs vanaf €510,- excl. btw. 

Witte achtergrond met daarvoor een bureau met hoekopstelling. Deze heeft aluminium poten en een lichthouten blad. Dit is een bureau met hoek met rechts de aanbouw.

Soort 3: Zit sta hoekbureau 

Naast hoekbureaus die verstelbaar zijn met een schroef, is er het zit sta hoekbureau. Deze verstel je met een slinger of elektrisch.

Hierbij heb je het voordeel van de extra werkruimte én is zitten en staan afwisselen alsnog mogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar het Professional-zit sta hoekbureau elektrisch met een prijs vanaf €810,- excl. btw.

Kantoorruimte met daarin een hoekbureau. De aanbouw zit hier links. De poten zijn wit en een midden donker blad. Achter het bureau staat een man met lichtblauw overhemd.

Soort 4: Directiehoekbureau

Zoek je een directiebureau met een hoek? Ook dat is mogelijk. Dit is een groot hoekbureau en heeft een designuitstraling. Kijk bijvoorbeeld naar het Manager-hoekbureau, met een prijs vanaf €1229,- excl. btw.

Directiekamer met daarin een ingebouwde keuken. Daarvoor staat een directie hoek bureau in het donker eikenhout. Met een ingebouwde kast eronder.

Soort 5: Hoekbureau op maat

Ook bij hoekbureaus is er maatwerk mogelijk. Zo kun je met maatwerk een L-bureau maken van 240 cm bij 240 cm. Moet ‘ie nog groter zijn? Dan plaatsen we een tussenpoot onder de bladen. 

Daarnaast is het mogelijk om een blad van jouw voorkeur erop te leggen. Van een bijzondere kleur tot een uniek materiaal – denk echt eikenhout, natuursteen of composiet.  

Kantoorruimte met daarin een hoekbureau op maat. Links heeft deze een korte aanbouw en rechts een lange aanbouw met een ladekast eronder. Aan de korte aanbouw staan twee groene stoelen.

Zo haal je het maximale uit je L-bureau

Om de werkruimte van je L-bureau maximaal te benutten, moet je je blad zo opgeruimd mogelijk houden. Overweeg daarom om voor een hoekbureau met opbergruimte te gaan. Dit kun je op verschillende manieren doen:  

Een persoonlijke lade

De persoonlijke lade is een lade met een slot die je aan je bureau schroeft. Hierin kun je privacygevoelige of belangrijke spullen bewaren. Een ideale oplossing als je geen grote ladekast wilt. 

Hoekbureau met kast

Er zijn hoekbureaus met een ingebouwde kast. Zo kun je het Teezz-bureau met ingebouwd ladeblok bestellen. Of voor het Cube-hoekbureau met een aanbouwkast gaan.

Kabelgoot hoekbureau

Standaard raden wij aan om een kabelgoot onder je bureau te monteren. Zo werk je de kabels van je monitor, computer en ander toebehoren mooi weg. Dat oogt ook veel strakker. Lees hier meer over kabelmanagement.  Bij de meeste hoekbureaus vink je dit als optie aan.  

Zorg voor een goede ergonomische houding

Voor een goede ergonomische houding achter een bureau met hoek geldt hetzelfde als met een standaardbureau:  

  • Kun je je schouders aantikken als je ellenbogen op het blad staan? Dan staat het blad goed! 
  • Zorg dat je beeldschermen op ooghoogte staan 
  • Voeg een monitor-arm toe om dit goed en flexibel in te stellen 

Onderhoud van bureau met hoek

Hoekbureaus vereisen weinig onderhoud. Met het standaard ijzeren frame en melamine-blad hoef je er alleen een doek overheen te halen. Verder is er niks nodig. Wil je nog minder onderhoud?  

Kies dan voor een FENIX-bureaublad dit is antibacterieel en anti-vingerafdruk. Ideaal als je voor een donker blad kiest. Daar tegenover staat dat een fineerblad (met een laag massief hout) meer onderhoud vereist en van kleur verschiet door de jaren heen.  

Hoekbureau kopen

Weet je na het lezen van dit artikel wat je wilt? Kijk dan lekker rond in onze webshop en koop het hoekbureau van jouw voorkeur.  

Koop een hoekbureau!

Bezoek onze showroom

Liever eerst kijken voordat je koopt? Bezoek dan onze showroom aan Heuningstraat 29 in Ochten, Gelderland. Dit ligt op minder dan een uur rijden bij Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Nijmegen vandaan.  

Daar staat onze collectie van nieuwe en gebruikte hoekbureaus. Laat van tevoren even weten dat je komt via 0344-647052, dan zetten wij de koffie klaar.  

Veelgestelde vragen over hoekbureaus

Vraag 1: Hoe kies ik de juiste afmeting hoekbureau? 

Om het hoekbureau van de juiste grootte te kiezen, meet je eerst je werkruimte op. Zorg dat je altijd een meter ruimte achter je bureau hebt, zodat je makkelijk naar achteren kunt met je bureaustoel.  

Baseer de grootte van je L-bureau hierop. Reken bij de lengte van het aanbouwstuk ook de diepte van het hoofdbureau mee. Dat is de totale lengte van je hoek.  

Vraag 2: Welke materialen en afwerkingen zijn het meest duurzaam?

Fineerblad is een duurzame aankoop, omdat het bestaat uit een laagje massief hout. Dit is een duurzaam materiaal. Alleen is het wel wat kwetsbaarder en het verkleurt in het licht. Een blad dat tegen enorm intensief gebruik kan is HPL. Dat is erg hard materiaal.  

Vraag 3: Hoe diep moet mijn hoekbureau zijn? 

De standaarddiepte van een L-bureau is 80 cm en biedt genoeg werkruimte. We hebben nog een leverancier die bladen van 100 cm diep aanbiedt. Daarna wordt het maatwerk.